Иран е разрешил на обменните бюра да започнат да внасят

...
 Иран е разрешил на обменните бюра да започнат да внасят
Коментари Харесай

Иран разреши на обменните бюра да внасят валута

 Иран е разрешил на обменните бюра да стартират да внасят задгранични банкноти, оповестиха локални медии, представени от Ройтерс.
Това наподобява е опит да се попречи иранският риал да се срине до нов най-малко по отношение на $, осведоми Българска телеграфна агенция.

Иранската валута загуби към две трети от цената си тази година, като по-рано през седмицата поевтиня до рекордния най-малко от 150 000 риала за $. Днес курсът се е възстановил до 130 000 риала за $ в неофициалната търговия, съгласно уеб страницата за валутнатърговия Bonbast.com.

Риалът е под напън поради слабата икономика, финансовите усложнения на локалните банки и мощното търсене на долари от иранците като несъмнено влагане. Много иранци се опасяват, че изтеглянето на Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия от 2015 година и възобновяването на иранските наказания ще свие износа на нефт и други артикули, което евентуално ще ускори натиска върху риала.

Очаква се пакет американски наказания против петролната индустрия на Иран да влезе в действие през ноември.

" На обменните бюра е позволено да внасят валута в страната и те могат да внасят валута под формата на банкноти ", е декларирал гуверньорът на централната банка Абдолнасер Хемати, представен от организация ИРНА.

На обменните бюра ще бъде позволено да внасят и злато, добави ръководителят на икономическата комисия на иранския парламент Мохамад Реза Пуребрахими.

Вносът на злато и валута от обменните бюра до момента беше неразрешен, напомня Пуребрахими.

Хемати, който бе назначен отпред на централната банка през юли при продължаващо преструктуриране на висшите стопански постове, в коментара си не загатна за решение да се позволи вноса на злато, добавя Ройтерс.
 
По публикацията работи: Надежда Бочева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР